Protecting our dune areas.

What problems occur in the Dutch dune areas and how can we protect them even better?

onyx van der most

Ik ben 13 jaar, woon in Leiden en zit op de Bonaventura Agora school. Ik wil graag later in mijn leven journalist worden en heb de wereld altijd een heel interessante plek gevonden.

Ik hou echt van lezen, naar muziek luisteren en basketbal spelen. Ik vind het ook heel leuk om vragen te stellen en mijn nieuwsgierigheid de vrije loop te laten! Ik ben ook erg geïnteresseerd in het klimaat en toen ik de kans kreeg om deel uit te maken van deze Denktank, heb ik geen seconde getwijfeld! “Blijf er niet bij staan, doe het!” dacht ik.

prjoject description.

Dit project richt zich op de bescherming van de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD), een ecologisch belangrijk duingebied dat dient als cruciaal watervoorzieningssysteem voor Amsterdam. Het doel is om de huidige bedreigingen voor dit gebied, zoals menselijke verstoring en ecologische degradatie, te benadrukken en sterkere beschermende maatregelen te onderzoeken. Door in gesprek te gaan met lokale bezoekers en experts verzamelt het project inzichten in het belang van het gebied, de risico's die het loopt en het bewustzijn van het publiek over deze kwesties. Een uniek aspect van dit project is het doel om te pleiten voor het geven van een “wettelijke stem” aan de duinen, wat zou kunnen betekenen dat er manieren worden onderzocht om het gebied te erkennen als een rechtspersoon met bepaalde rechten.

De aanpak omvat publieke betrokkenheid en interviews in de duinen, waarbij zowel lokale perspectieven als de ecologische betekenis van het gebied worden vastgelegd. Dit onderzoek probeert ook een door de gemeenschap gestuurde beweging te creëren om het behoud van de AWD te ondersteunen. Door handtekeningen te verzamelen en publieke steun te verwerven, wil het project een pleidooi houden voor betere wettelijke bescherming en mogelijk inspireren tot actievere inspanningen voor natuurbehoud binnen het gemeentelijk beleid van Amsterdam.

Research question

De onderzoeksvraag concentreert zich op het identificeren van de belangrijkste bedreigingen voor de Nederlandse duingebieden en het bepalen of het toekennen van een wettelijke status aan deze ecosystemen hun bescherming zou kunnen versterken. Interviews met het publiek hebben inzicht gegeven in wat de lokale bevolking al weet over de duinen, terwijl gesprekken met experts licht werpen op de technische en ecologische complexiteit. Bovendien verkent dit project de impact van de wettelijke erkenning van natuurlijke entiteiten - een concept dat wereldwijd aan belang wint - als een nieuwe benadering voor natuurbehoud.

Uiteindelijk suggereert het project dat wettelijke erkenning ecologische schade kan helpen voorkomen door de duinen een formele “stem” te geven in besluitvormingsprocessen, waardoor duurzame interacties tussen mensen en dit unieke landschap worden aangemoedigd. Het project hoopt door het combineren van publieke steun met beleidsbeïnvloeding de toekomst van het Nederlandse duinbehoud te beïnvloeden en soortgelijke initiatieven in andere regio's te inspireren.

conclusion

Ik hoop dat ik, door mijn bevindingen aan de gemeente Amsterdam te presenteren, verdere bescherming kan aanmoedigen en anderen kan inspireren om na te denken over het belang van het geven van een ‘stem’ aan natuurgebieden.